Akkukäyttöinen Sähköpotkulauta, tarvitaanko vakuutusta?
Sähkökäyttöinen henkilökuljetin eli sähköpotkulauta. Uusi ajoneuvolaki toi liikenteen joukkoon uudenlaisia kulkuneuvoja. Sähköpotkulauta luetaan jalankulkijaksi, kun sillä liikutaan alle 15 kilometriä tunnissa. Kun vauhtia on 16–25 kilometriä tunnissa, kulkuneuvoa koskevat polkupyöräilijän liikennesäännöt. Sähkökäyttöinen kevytajoneuvo kuuluu ajoneuvoluokkaan L1e. Teholtaan 800 W (0,8 kW) E-scoot sähköpotkulautaa ei tarvitse rekisteröidä, eikä sen ajamiseen vaadita ajokorttia eikä liikennevakuutusta.
Erityisesti vanhemmat ihmiset ovat kiinnostuneita tällaisesta kätevästä kulkuneuvosta, joka ei vaadi ajokorttia. Samoin yritysmaailman edustajat ovat brändänneet E-scoot sähköpotkulautaa omiin markkinointi tarkoituksiinsa jo useamman vuoden. Nyt ajaminen ei rajoitu pelkästään messuhallissa tai festarialueiden sisäpuolella ajeluun, vaan pistäytyä voi vaikka läheisellä kioskilla tai kauppakeskuksessa.
Sähköpotkulauta on kätevä mökillä, venesatamissa tai leirintäalueella, joissa kävelymatkaa tulee useita kilometrejä päivässä. Asiakkaiden tyypilliset kysymykset liittyvät myös akkujen lataukseen.
E-scoot sähköpotkulautojen akuston lataus kestää 3–6 tuntia. Täydellä akulla ajaa noin 20 kilometriä. Kaupungilla ajeleminen on kätevää, sillä latauspaikkoja löytyy. Jokainen ravintoloitsija tai kahvilanpitäjä antaa varmasti sähköä akkujen lataamiseen. Sähköpotkulaudan lataaminen tapahtuu ihan normaalilla sähköpistokkeella. Pienikokoinen latauslaite on helppo pitää mukana vaikka selkärepussa.
Tarvitaanko sähköpotkulautaan erillistä vakuutusta?
Uudet sähköiset liikkumisvälineet tulivat tammikuun ensimmäisenä päivänä 2016 liikenteessä laillisiksi. Näitä ovat esimerkiksi sähkökäyttöiset potkulaudat, tasapainoskootterit, segwayt, yksipyöräiset itsestään tasapainottuvat laitteet sekä sähköavusteiset polkupyörät. Niille ei tarvitse ottaa liikennevakuutusta, jos niiden teho jää alle kilowatin (1 kW) ja nopeus alle 25 kilometriä tunnissa.
Liikennevakuutuskeskus muistuttaa, että ostotilanteessa on tärkeä selvittää vakuutuksen tarve. Vakuuttamisvelvollisuuden ulkopuolelle jäävien liikkumisvälineiden aiheuttamia vahinkoja ei voida korvata liikennevakuutuksesta.
Tilanne on sama kuin esimerkiksi perinteisten polkupyörien kanssa. Vapaaehtoisista vakuutuksista, kuten tapaturma- ja vastuuvakuutuksista, kannattaakin huolehtia.
Jos vapaaehtoinen vakuutusturva puuttuu, vahingon aiheuttaja vastaa itselleen ja muille aiheuttamistaan vahingoista.
Lähde: Liikennevakuutuskeskus
