top of page

Laki muuttuu pian, sähköpotkulaudatkin sallitaan tieliikenteeseen.

Liikenne- ja viestintäministeriö on ryhtynyt valmistelemaan lakimuutosta, joka sallisi sähkömoottorin voimin kulkevien potkulautojen, eli myymiemme sähköpotkulautojen käytön tieliikenteessä.

Nykysäädöksen mukaan mainittuja kulkuvälineitä saa käyttää ainoastaan sisätiloissa ja suljetuilla alueilla.

Ministeriö on lähettänyt lausuntokierrokselle asiaa koskevat säädösluonnokset. Lausuntoaika päättyi toukokuussa 2015. Lakihankkeen tavoite on saada lisättyä pienitehoisten sähkömoottorikäyttöisten liikkumisvälineiden käyttömahdollisuuksia.

Kevyet, enintään 15 km/h kulkevat laitteet rinnastettaisiin liikennesäännöissä potkulautoihin ja rullaluistimiin, eli niihin sovellettaisiin jalankulkijan liikennesääntöjä. Ehdotuksena on poistaa rajoitus kävelyä avustavan tai korvaavan laitteen käytöstä, joka on tähän saakka ollut sallittua vain vammaisille henkilöille.

Isompia, enintään 25 km/h kulkevia laitteita saisi käyttää polkupyöräilijän liikennesäännöillä. Sähköpotkulautoja saisi tulevaisuudessa käyttää myös jalkakäytävillä, kunhan niillä ajetaan kävelynopeutta. Kuten polkupyörissäkin, tulisi sähköpotkulaudoissa olla heijastimet ja äänimerkinantolaite. Myös kypärän käyttöä suositellaan, joskin sitä ei säädetä pakolliseksi.

Lainmuutoksella halutaan raivata tilaa sähköisen tulevaisuuden tekniselle kehitykselle, sekä erilaisille vaihtoehtoisille liikkumistavoille ja vihreille arvoille.

Lakimuutoksen taustalla on EU-sääntelyn muutos, jonka vaikutuksesta Suomi voi kansallisesti ja itse päättää sellaisista kevytajoneuvoista, joita nykyinen lainsäädäntö ei tunnista. Tällaisia ajoneuvoja ovat sähköpotkulaudat, senioriskootterit tai muut sähkökäyttöiset henkilökuljettimet.

Muuttuvien EU-asetuksen arvioidaan kasvattavan entisestään erityisesti sähkökäyttöisten potkulautojen suosiota tieliikenteessä. Suljetuilla alueilla kuten messuhalleissa, hevostalleilla, satamissa ja retkeilyalueilla sähköpotkulaudat nauttivat suurta suosiota vaivattomuutensa ja äänettömyytensä ansiosta. Tätä samaa toivotaan myös kaupunkiliikenteeseen.

Sähköpotkulaudat pian tieliikenteeseen

Ajankohtaista
Uutiset ja tiedotteet
Tykkää meistä
  • Facebook Classic
  • Instagram Social Icon
  • Google Classic
Edulliset Sähköpotkulaudat
bottom of page