top of page

Sähköpotkulaudat ja Segwayt laillisiksi?

Sähkömoottorin voimin kulkevien sähköpotkulautojen ja Segway-tyyppisten laitteiden käyttö on tulossa lailliseksi tieliikenteessä ensi vuoden alusta. Nyt niitä saisi käyttää ainoastaan suljetuilla alueilla ja sisätiloissa, mutta niiden liikkumiseen ei poliisikaan ole juurikaan tähänkään asti puuttunut.

Suomen lainsäädäntö ei nykyisellään tunnista kevyitä sähköpotkulautoja tai Segwayn tyylisiä sähköajoneuvoja, joita ovat myös niin sanotut senioriskootterit, erilaiset henkilökuljettimet, tasapainoskootterit sekä sähköavusteiset polkupyörät.

Kävelyä avustavan tai korvaavan laitteen käyttö on tähän saakka ollut sallittua vain vammaisille henkilöille. Tämä rajoitus poistettaisiin myös uudessa laissa. Kevyet, enintään 15 km/h kulkevat laitteet rinnastettaisiin liikennesäännöissä perinteisiin potkulautoihin ja rullaluistimiin, eli niihin sovellettaisiin jalankulkijan liikennesääntöjä.

Isompia, enintään 25 km/h kulkevia laitteita saisi käyttää polkupyöräilijän liikennesäännöillä, mutta sähkökäyttöisiä potkulautoja ja tasapainoittuvaa Segwayta saisi käyttää myös jalkakäytävillä sillä edellytyksellä, että niillä ajetaan enintään kävelynopeutta.

Kevyille sähköajoneuvoille ei esitetä niin sanottuja hallinnollisia lisävaatimuksia eli niiden käyttö ei edellyttäisi ajokorttia, rekisteröintiä eikä katsastusta. Myös tällä tavoin hallituksen antama lakiesitys toteuttaa hallitusohjelman tavoitetta normien purkamisesta ja hallinnollisen taakan keventämisestä.

Kuten perinteisissä polkupyörissä, uusissa sähkökäyttöisissä kulkuneuvoissa täytyisi olla muun muassa heijastimet ja äänimerkinantolaite. Käyttäjän tulisi polkupyöräilijän tavoin myös käyttää kypärää.

E-scoot tieliikennehyväksyttyä sähköpotkulautaa esitellään mm. kansainvälisessä Tampere Supercross tapahtumassa Tampereen messu- ja Urheilukeskuksessa marraskuun 6. ja 7. pv.

Lue selvitys ’’Kevyet sähkökäyttöiset liikkumisvälineet jalankulku- ja pyöräteille. Arvio liikenneturvallisuusvaikutuksista. (Trafi 7/2015, pdf)

Sähköpotkulaudat muuttuvat laillisiksi

Ajankohtaista
Uutiset ja tiedotteet
Tykkää meistä
  • Facebook Classic
  • Instagram Social Icon
  • Google Classic
Edulliset Sähköpotkulaudat
bottom of page