top of page

SÄHKÖPOTKULAUDAT LIIKENTEESSÄ VUODEN ALUSTA

Sähköpotkulaudat ja muut vastaavat kevyet sähkömoottoriset kulkuvälineet tulivat sallituiksi vuoden 2016 alusta​. Lakiehdotuksessa uusien laitteiden korkein sallittu ajonopeus on 25 km/h. Uudet kulkutavat tuovat helpotusta arkiliikkumiseen, mutta myös uhkia, joiden ennakointi on valistuneiden arvailujen varassa. Liikenneturva on ehdottanut harkittavaksi, olisiko syytä laajentaa suojakypärän käyttö koskemaan myös alhaisemman nopeuden sähkökäyttöisten kulkupelien käyttäjiä? Hyvä idea, mutta vielä tänään suojakypärä ei ole pakollinen. Me kuitenkin suosittelemme ehdotonta suojakypärän käyttöä sähköpotkulautaillessa!

Kevyet sähköajoneuvot sähköpotkulauta

MISSÄ JA MILLÄ LIIKENNESÄÄNNÖILLÄ AJETAAN?

 

Kevyet sähköajoneuvot kuten esimerkiksi sähköpotkulaudat, missä ja millä säännöillä ajetaan?

Pääsääntöisesti pyöräteillä. Sähköpotkulautaa voi käyttää myös jalkakäytävällä, kun liikutaan kävelyvauhtia. Sähkökäyttöistä potkulautaa koskevat polkupyöräilijän liikennesäännöt.

Sähköpotkulaudan maksiminopeus

SÄHKÖPOTKULAUDAN TEHO JA MAKSIMINOPEUS?

E-scoot sähköpotkulauta on hyväksytty kevyt sähköajoneuvo, jonka nopeus on enintään 25 kilometriä tunnissa. Myös sähkökäyttöisen potkulaudan teho 800 W, alittaa laissa säädetyn maksimitehon joka on 1000 W (1 kW)

Sahkopotkulautojen valovaatimukset

SÄHKÖPOTKULAUTOJEN VALOT JA HEIJASTIMET?

 

Ajoneuvolain mukaiset vaatimukset: Punainen heijastin takana ja etuvalo. Ajoneuvolaki hyväksyy myös henkilöön kiinnitettävät valaisimet. Esimerkiksi otsalampua voi hyvin käyttää ajovalona. 

E-scoot sähköpotkulaudassa on LED- valot eteen ja taakse sekä molemmista jarrukahvoista toimivat jarruvalot vakiovarusteena.

Sähköpotkulaudan Äänimerkki

TARVITAANKO SÄHKÖPOTKULAUDASSA ÄÄNIMERKINANTOLAITETTA?

 

Tieliikennelaki uudistuksessa sovellettaan polkupyörien vaatimuksia, jolloin sähköpotkulaudassa tulisi lain mukaan olla äänimerkinantolaite. Ikävä kyllä E-scootissa EI tätä ole, mutta ohjaustankoon kiinnitettäviä äänimerkinantolaitteita myydään kaikissa hyvin varustetuissa polkupyöräliikkeissä.

Tarvitaanko Sähköpotkulautaan Liikennevakuutusta

LIIKENNEVAKUUTUS SÄHKÖPOTKULAUTAAN?

 

Lausunnolla olleen liikennevakuutuslain muutosehdotuksen perusteella sähköpotkulaudat jäivät vakuuttamisvelvollisuuden ulkopuolelle. Toistaiseksi et tarvitse liikennevakuutusta sähköpotkulautaan.

bottom of page